Vajon lesz még valami a régi videókazettákon?

Háát, attól függ!

Biztosan Ön is úgy tárolja otthonában az évekkel vagy talán évtizedekkel ezelőtt felvett családi események videóanyagait, ahogy azt szakszerűen kell (megfelelő páratartalom, tökéletes hőmérséklet, előírt fényviszony, speciális doboz a mágnesesség kiküszöbölésére, stb).

Hogyan is működik a hagyományos videó?

A videókazettákon lévő mozgókép egy mágneses réteg tárolja. Ez a réteg egy igen vékony és sérülékeny terület, mely minden egyes lejátszáskor megnyúlik, másoláskor illetve tárolás közben is folyamatosan veszít a minőségéből. Arról nem is beszélve, hogy ha elszakad a szalag vagy bekapja a lejátszó, az bizony jelentős adatvesztéshez vezet. Hétköznapi kutatók szerint is egy VHS kazetta élettartama kb. 20 év. (Ennek szerintem vannak egyéb befolyásoló tényezői is.)

Akkor tehát mi a megoldás?

Kifejezetten javasoljuk a mihamarabbi digitalizálást, és az úgynevezett optikai adattárolást. Ez hétköznapi nyelven azt jelenti, hogy DVD-n vagy Blu-Ray lemezen a legjobb tárolni, ami sokkal biztonságosabb, nem romlik tovább a minősége a rajta lévő videóanyagnak, és nem utolsó sorban kisebb helyet is foglal a lakásban. 

Sokkal kényelmesebben tudja majd visszanézni a régi nyaralásokat, fontosabb családi eseményeket, előkerülnek és újra megnézhetőek lesznek. Sokkal könnyebb egy 2 órás DVD-n megkeresni a kívánt részt, nem kell visszatekergetni (bár Amerikában volt egy vicces próbálkozás DVD Rewinder néven).

Otthon vagy szakemberrel?

Ehhez a munkához némi technikai felszerelés szükséges. Természetesen néhány extrával felszerelt DVD készítéséhez már egy komolyabb számítógép és szoftveres háttér is kell, ez már nem oldható meg egy otthoni asztali DVD-íróval. A kazetta lejátszó rész sem mindegy hogy milyen, tehát érdemes ezt szakemberre bízni. Persze ha már digitális a videóanyagunk, ezután már vállalkozó kedvűek megtehetik, hogy bármely videószerkesztővel otthon próbálkozzanak egy egyedi családi emlék elkészítésével.

Jelen pillanatban több ilyen rendszerünk fut, amivel ezeket a digitalizálási munkákat végezzük. Technológiánknak köszönhetően a régi filmeket jelentősen tudjuk javítani, ami optikai javulást eredményez, tehát sokkal élesebbnek, színesebbnek látjuk majd filmünket a digitalizálás után.

Milyen kazettáról lehet digitalizálni?

Szinte az összes hétköznapi forgalomban megtalálható kazettáról tudunk digitalizálni.

VHS / VHS-C / SVHS / Video8 / Hi8 / Digital8 / MiniDV

De ha esetleg egy-két olyan tekercs film kerül elő otthon, amit még régi filmfelvevővel kerültek rögzítésre, azt is tudjuk digitalizálni. Ezek az igazán kényes anyagok, ezért ezeket minden esetben menteni kell, hiszen fizikálisan is hihetetlen öreg állapotba kerülnek, törnek, szakadnak, és sok esetben már kifakulnak a rajta levő filmkockák.

Sőt! Ez még nem minden.

Ugyanezek a műveletek elvégezhetőek hanganyagok esetében is, legyen szó kazettáról, vagy régi orsós vagy szalagos magnóanyagokról

Tegyen próbára minket!

Keressen Minket

Fókusz Fotó - Videó Stúdió © 2014